A hónap témája: Venni vagy bérelni?

Mi magyarok általában akkor lakunk albérletben, ha nincs pénzünk saját lakást venni, vagy még diákként ideiglenesen távol kerülünk szülővárosunktól. Szinte életcél a saját ingatlan megszerzése, legtöbbünk el sem tudja képzelni a jövőjét bérelt lakásban. Pedig nem biztos, hogy mindenki számára ez a legjobb döntés.

Pró és kontra: vásárlás

Magyarországon kiemelkedően magas a saját tulajdonban lakók aránya a nyugat-európai szinthez képest. Az ehhez hasonló trendeket a kulturális szokásokon kívül a gazdasági és politikai helyzet is befolyásolja. Többek között a lakosság jövedelmi helyzete, az ingatlanárak, a lakáspolitika, a lakástámogatási rendszer, a banki hitelezési gyakorlat és persze az inflációs és kamatkörnyezet.

 

De nézzük, hogy mik a vásárlás előnyei:

 • Hosszú távon tervezhető, biztonságérzetet nyújt, a „magunk urai” vagyunk otthonunkban.
 • Alacsony kamatkörnyezetben jó befektetés lehet hosszú távra.
 • A vételár finanszírozásánál kihasználhatjuk az éppen aktuális lakástámogatási rendszerek előnyeit (pl. kedvező kamatozású hitelek, szocpol, 30%-os lakástakarékpénztári állami támogatás).
 • Örökölhető, tehát a családi vagyonfelhalmozás eszköze lehet.

A vásárlás hátrányai:

 • Kezdeti nagy befektetést igényel, mely hirtelen pénzszükséglet esetén kevésbé likvid.
 • A vételáron kívül számos egyéb költség terheli a vételi tranzakciót (4% vagyonszerzési illeték, ügyvédi díj, későbbi eladás esetén az ingatlanközvetítő díja stb.).
 • Beköltözés előtt még az esetleges felújításokra és a berendezésre is nagyobb összeget költhetünk.
 • Jelzáloghitel felvétele esetén a kifizetendő kamatok és költségek nagy terhet jelentenek, valamint kockázat, hogy tudjuk-e majd később is fizetni a részleteket.
 • A lakás felújítási, karbantartási költségeit is nekünk kell finanszíroznunk.
 • A legutóbbi válság óta tudjuk, hogy az ingatlan sem mindig értékálló.
 • Kockázatot jelent az is, hogy az ingatlanárak hogyan változnak majd az adott környéken (több évtizedes távlatban történnek-e majd önkormányzati fejlesztések).

És mi a helyzet a bérléssel?

Szigorúan gazdasági megfontolásból nézve akkor éri meg bérelni, ha megtakarított pénzünket magasabb hozammal tudjuk más eszközökbe befektetni, mintha ingatlanra fordítanánk. Ez a mindenkori piaci környezettől függ.

 

A bérlés előnyei:

 • Rugalmasabb, hiszen egyszerűen átköltözhetünk egy másik lakásba vagy akár városba.
 • Nem igényel nagy kezdeti befektetést.
 • Pénzügyi szempontból kevésbé kockázatos: nem terheljük meg jelzáloggal saját vagyonunkat, és későbbi hirtelen pénzszükséglet esetén rendelkezünk majd könnyen mozgósítható megtakarítással.
 • Magas kamatkörnyezetben jobban be tudjuk fektetni tőkénket más eszközökbe.
 • Az ingatlan karbantartási, felújítási költségei nem minket terhelnek.

A bérlés hátrányai:

 • Kevésbé formálhatjuk kedvünkre otthonunkat, hisz nagyobb átalakításokat a tulajdonos valószínűleg nem engedélyez.
 • Hosszú távon kevésbé tervezhető, a jogrendszer sem védi eléggé a bérlőket, így például bármikor eladhatják a fejünk felől otthonunkat.
 • Nem élhetünk a fent említett lakástámogatási rendszerek előnyeivel.
 • Nem alkalmas vagyonfelhalmozásra, sokan úgy élik meg a havonta kifizetett bérleti díjakat, mint „ablakon kidobott pénzt”.

Élethelyzettől függ

A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy a bérlés felé billen a mérleg nyelve, ám a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy a döntés általában szubjektív, és egyéni élethelyzetünktől függ. Nem mindegy, hogy életkorunktól, családi állapotunktól függően milyen lakástámogatási eszközöket tudunk igénybe venni. Az is más helyzetet teremt, ha befektetési céllal keresünk ingatlant egyéb megtakarításaink mellé, és az is, ha jelzáloghitelből tudjuk csak finanszírozni a vásárlást. A döntést befolyásolhatja, hogy van-e gyermekünk, akire örökül hagynánk ezt a vagyontárgyat, illetve, hogy az adott környéken milyen időtávra szeretnénk letelepedni.

 

A legfőbb kérdés tehát az, hogy számunkra mennyit ér meg a saját tulajdonú otthon? Ha ugyanis megtaláljuk álmaink otthonát, elfog majd a birtoklási vágy, és nehezen tudunk józanul dönteni.

Olvassa el ezeket a cikkeket is:

A hónap témája: Panel ablakcsere

A hónap témája: Panel ablakcsere

Hazánkban közel kétmillió ember lakik panellakásban. Ezeknek a házaknak a többsége a '70-es években épült, így ma már több mint negyven évesek. Aktuális tehát a felújítás, és akik kimaradtak a Panelprogramból, azok kénytelenek saját erőből kicseréltetni a huzatos, rosszul záródó ablakokat és erkélyajtókat.

Tovább »

A hónap témája: Homlokzati hőszigetelés

A hónap témája: Homlokzati hőszigetelés

Egyre több családi házat látni, amit utólag „becsomagolnak”, azaz külső hőszigeteléssel látnak el. Nem csoda, hiszen évente általában 7, de nem ritkán 9 hónapon keresztül is fűtünk, és ha ezzel a módszerrel a gázszámla egy jelentős része megtakarítható, akkor érdemes lehet belevágni, de mindenekelőtt tájékozódni a lehetőségekről. Hogyan fogjunk hozzá?

Tovább »