1. rész: A lakáskeresés

Tavaly határoztuk el, hogy visszaköltözünk Budapestre. Több mint tíz éve, hogy feladtuk pesti otthonunkat egy kényelmes házért nem messze a fővárostól. Lassan aztán rájöttünk, hogy az állandó ingázás nem nekünk való, és eldöntöttük, hogy veszünk egy lakást a belvárosban. Méghozzá olyan helyen, ahová hazasétálhatunk egy színházi este után.

 

Jó befektetésnek tűnik a budapesti ingatlan…

Közben Budapest drámaian megváltozott. Pezsgő éjszakai életet hoztak a romkocsmák, egyre több kiváló étterem és kávézó közül válogathat az ember, és az Andrássy úton sétálva már alig hallani magyar szót. Budapest Bécs olcsóbb és kevésbé „steril” alternatívája lett.

 

Két-három éve még azt hallottuk, hogy milyen nehezen lehet megszabadulni egy ingatlantól. Hitelezés híján alig volt kereslet, így az irányárból akár 10-20%-ot is engedett a tulajdonos. Erre számítottunk mi is, ám rá kellett jönnünk, hogy megváltozott a helyzet, legalábbis a felkapott kerületekben. Özönlenek ide a külföldiek, és nem csak turistaként. Jó befektetésnek tűnik a budapesti ingatlan, legalábbis jobb, mint 0% körül kamatoztatni a bankban a pénzt. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy már a hirdetés megjelenése után néhány napon (!) belül, akár egyetlen megtekintés alapján, nem ritkán irányár felett licitálva is elvisznek jó helyen lévő lakásokat.

 

Vajon ki lehet kerülni az ingatlanügynököket?

Észrevettük azt is, hogy a tulajdonos által hirdetett lakások irányára akár 10-15%-kal alacsonyabb, mint azoké, amiket ingatlanosok hirdetnek. Ennek egyszerű oka van: a legnagyobb ingatlanközvetítő irodák jutaléka 4% körül mozog. Ez beépül a vételárba további mintegy 5-10%-nyi „alkukerettel”, hogy legyen miből engedni – régi értékesítési trükk.

 

Vajon ki lehet kerülni az ingatlanügynököket? Valószínűleg nem, hiszen a lakások nagy részét ők hirdetik. De talán nem is érdemes ezzel próbálkozni, mert a legtöbbünknek nincsenek megfelelő ingatlanjogi ismeretei, ők pedig segítséget nyújthatnak az adásvételi és esetleg a hitelfelvételi folyamat során is.

 

Számunkra az elhelyezkedés volt a legfontosabb szempont

Ezen később nem tudunk változtatni, és elsősorban ez határozza meg az ingatlan értékének jövőbeni alakulását. A jó közlekedés is fontos, de a ház előtt járó villamos, autóbusz általában inkább negatívum a zaj miatt.

 

Mások tanácsára a kiszemelt lakást több napszakban is igyekeztünk megnézni. Csak így derülhet ki, hogy mikor mennyire süt be a nap, mekkora a forgalom a ház előtt munkaidőben, vagy épp mennyire hangosak a környék szórakozóhelyei esténként. A második látogatáson kevésbé az érzelmek vezérelnek, sokkal racionálisabb döntéseket lehet hozni.

 

Sokszor elveszi az ember kedvét a lakás belső állapota. Lelakott, koszos burkolatok, több évtizedes beépített bútorok, elavult fűtési rendszer. Ezeken lehet változtatni, de az ablakok méretén, tájolásán, a tartófalak elhelyezkedésén vagy a közös költségen például már kevésbé.

 

Volt lakás, amit azért nem vettünk meg, mert a központi fűtést is tartalmazó közös költség havi 60 ezer forint volt. Máshol ez a felújítási alap miatt érheti el a 20-30 ezer forintot. Ez nem feltétlenül baj, ha valóban történnek felújítások, de jártunk olyan házban, ahol kiderült, hogy néhány lakó bojkottál minden hosszabb távú beruházást.

 

Már kezdtük feladni…

Néhány havi aktív keresés után már kezdtük feladni, amikor egy ingatlanos ismerős telefonált, hogy pár perce érkezett be egy nekünk való ajánlat. Első ránézésre beleszerettünk a belvárosi szecessziós épületbe, és a magas emeleti, közel 90nm-es világos, teraszos lakásba, amiben – felújítandó állapota ellenére – azonnal láttuk a lehetőségeket.

 

A második látogatást követően tettünk rá egy ajánlatot, amit a tulajdonos el is fogadott. Ekkor még nem sejtettük, hogy az adásvételi folyamat milyen sokáig elhúzódik, és a felújítás mennyi munkát jelent majd.

 

 

 

Szerző: mm

 

 

Olvassa el ezeket a cikkeket is:

3. rész: A tervezés

3. rész: A tervezés

A felújítás első lépése a tervezés. A kiürített lakásban fel kellett mérnünk, hogy milyen munkálatok szükségesek. Maradhat-e a parketta, az ablakok javításra vagy cserére szorulnak-e, milyen legyen a fűtési rendszer? El kellett döntenünk, hogy megtartjuk-e a lakás jelenlegi elosztását vagy kell-e falakat bontani, áthelyezni.

Tovább »

6. rész: Gipszkartonozás

6. rész: Gipszkartonozás

Óriási lendületet vett a felújításunk. Az elmúlt hetekben megtörtént az aljzatbetonozás, a belső közfalak felállítása és a villanyszerelés. El kellett küldenünk a kivitelezőt, vissza kellett bontanunk néhány hibásan felhúzott falat, de szerencsére nincs nagy anyagi kár. Túl vagyunk néhány hullámvölgyön, viszont látványosan alakul a lakás, ami erőt ad a folytatáshoz.

Tovább »

4. rész: Bontás és gépészet

4. rész: Bontás és gépészet

Több mint két hónapja, hogy átvettük a lakás kulcsait. Azóta lebontattuk a közfalakat és ahol szükséges volt, ott új ajtónyílásokat üttettünk a falba, felverettük a hidegburkolatokat és az aljzatbetont, megkezdődött a gépészeti munka. Túl vagyunk rengeteg idegeskedésen és elértünk a mélypontra is, de remélem, innen már csak felfelé vezet az út.

Tovább »