2. rész: Adásvétel

Egyszerűnek tűnik megvenni egy ingatlant, a folyamat mégis bonyolult és sokáig elhúzódhat. A mi esetünket két dolog is nehezítette: a kiszemelt lakás egy műemléképületben található, és az eladó csak a szerződés megkötése után tudott elkezdeni új otthont keresni.

 

…az ingatlanos a vételár 1%-át kérte el tőlünk foglalóként.

Miután sikerült megállapodnunk az eladóval, szándékunk komolyságának jeléül az ingatlanos a vételár 1%-át kérte el tőlünk foglalóként. Ez azt jelenti, hogy ez az összeg a végleges adásvételi szerződés megkötéséig az ingatlanirodánál van letétben, és az eladó csak akkor kapja meg, amikor aláírjuk a szerződést. Ha a mi hibánkból hiúsul meg a szerződéskötés, akkor ez az összeg az eladót illeti, fordított esetben ő a kétszeresét fizeti meg nekünk. Vitás esetekben az ingatlaniroda ezt az összeget bírósági letétbe helyezi (ezért sem árt ingatlanirodát bevonni a folyamatba).

 

Erről vételi szándéknyilatkozatot írtunk, aminek tartalmaznia kellett még a szerződéskötés legkésőbbi időpontját, a várható fizetési ütemezést és a birtokbaadás időpontját. Hallottam olyanról, hogy ezeket nem írták le a foglaló átadáskor, és később nem tudtak megállapodni a felek. Mivel ilyenkor nem egyértelmű, hogy kinek a hibájából nem tudnak megegyezni, ott például az eladó nem akarta visszaadni a foglalót.

 

A fizetési ütemezést befolyásolta volna az is, ha például lakáshitelt veszünk fel, hiszen tovább lassíthatta volna a folyamatot az értékbecslés és a hitelbírálat. Sokan jól járhatnak a mostani alacsony kamatkörnyezetben az egyre kedvezőbb lakáshitel kamatokkal és a hozzá kapcsolódó állami támogatással. A mi esetünkben azonban hitelre nem volt szükség, mert rendelkeztünk elegendő megtakarítással.

 

Persze, már ennél a legelső lépésnél meg kell győződni arról, hogy valóban az-e a tulajdonos, aki annak mondja magát, és terheli-e például jelzálog az ingatlant, de szerencsére az ingatlanközvetítőnknél volt már friss tulajdoni lap másolat, amit a rajta szereplő széljegyekkel együtt rendben találtunk.

Megállapodtunk, hogy a vételárat három részletben fizetjük ki.

A végleges adásvételi szerződés megkötéséhez és a földhivatali eljáráshoz már ügyvédre volt szükség, az ügyvédi díjat pedig általában a vevő fizeti. A miénk a vételár 0,7%-át kérte el, de úgy tudom, általában 0,5-1% közötti díjat számítanak fel.

 

A vevő ügyvédei azt tartják szerencsésebbnek, amikor a vételár legnagyobb részét csak a kiürített lakás átvételekor – azaz a birtokbavételkor – kapja meg az eladó, hiszen miért is fizetnénk előre valamiért, amit még nem kaptunk meg? Sajnos azonban esetünkben az eladó és családja csak az adásvételi szerződés megkötése után tudott nekilátni az új otthonuk keresésének, amit abból az összegből akartak kifizetni, amit tőlünk kapnak. Ezért megállapodtunk, hogy a vételárat három részletben fizetjük ki. A szerződés aláírásakor a teljes vételár tizedét utaltuk át, harminc nap múlva a fennmaradó vételár kétharmadát, és végül birtokbaadáskor a hátralévő részt. Csak így tudták megvásárolni a kinézett ingatlant. Az általunk kifizetett első 10%-os részlet a szerződés alapján foglalónak minősült, a második részlet viszont már előleg, vagyis ez csak „szimplán” visszajár, ha meghiúsul az adásvétel.

A vételár 4%-át kell adóként megfizetni.

Számolnunk kellett még egy költséggel: a vagyonszerzési illetékkel. Ingatlanvásárlás esetén ugyanis a vételár 4%-át kell adóként megfizetni. Ezt csökkentette volna, ha 1 éven belül eladtunk volna egy másik lakást, mert akkor csak a különbözet után kellett volna adóznunk, vagy például új építésű lakás vásárlása esetén, mert ott mentesség van 15 millió forintos értékhatárig.

 

A miénk viszont olyannyira nem új építésű, hogy egy műemléképületben található. Így elővételi jog illette meg a magyar államot és az önkormányzatot. Nekik az adásvételi szerződés kézhezvétele után 60 napon belül kellett nyilatkozniuk arról, hogy élnek-e ezzel, emiatt meglehetősen sokáig elhúzódott az ügylet.

 

Műemlék épület esetében nincs szükség energiatanúsítványra, amit egyébként legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésének időpontjáig kell az eladónak elkészíttetnie, csakúgy mint a nullás igazolást arról, hogy nincs elmaradása a közös költség befizetésekkel.

Több mint három hónapig húzódott az adásvételi folyamat.

A második részlet kifizetésével várnunk kellett addig, amíg nem kaptunk választ az önkormányzattól az elővételi joggal kapcsolatban, viszont onnantól kezdve felpörögtek az események.

 

Végül több mint 3 hónapig húzódott az adásvételi folyamat, de ma végre átvehettük a kiürített lakás kulcsait. Az üres lakásban állva az volt az érzésem, hogy a koszos tapéta, a cserére szoruló parketta és a repedt ablaküvegek ellenére ezek a falak méltósággal várják, hogy valakinek új és elegáns otthont jelentsenek.

 

Szerző: mm

Olvassa el ezeket a cikkeket is:

7. rész: Burkolás

7. rész: Burkolás

Eszméletlenül jól néz ki az új padló és a csempe, de nagyon lassan haladunk: még minimum egy hónap van hátra a beköltözésig. Az a szerencse, hogy nem sürget az idő, mert addig is van hol laknunk. Ez az időszak – bár izgalmas és kreatív – rengeteg rohangálással jár...

Tovább »

8. rész: Festés és parkettacsiszolás

8. rész: Festés és parkettacsiszolás

Október közepe van, és a május óta tartó felújításunk végét még mindig nem látjuk pontosan. Újabb egy hónapot csúsztunk, ami miatt egyre türelmetlenebbek és idegesebbek vagyunk. Már azt hittük, túl vagyunk a nehezén, amikor felfedeztünk egy újabb drámai hibát, amit ezúttal a kéménybélelőnk követett el.

Tovább »

4. rész: Bontás és gépészet

4. rész: Bontás és gépészet

Több mint két hónapja, hogy átvettük a lakás kulcsait. Azóta lebontattuk a közfalakat és ahol szükséges volt, ott új ajtónyílásokat üttettünk a falba, felverettük a hidegburkolatokat és az aljzatbetont, megkezdődött a gépészeti munka. Túl vagyunk rengeteg idegeskedésen és elértünk a mélypontra is, de remélem, innen már csak felfelé vezet az út.

Tovább »