3. rész: A tervezés

A felújítás első lépése a tervezés. A kiürített lakásban fel kellett mérnünk, hogy milyen munkálatok szükségesek. Maradhat-e a parketta, az ablakok javításra vagy cserére szorulnak-e, milyen legyen a fűtési rendszer? El kellett döntenünk, hogy megtartjuk-e a lakás jelenlegi elosztását vagy kell-e falakat bontani, áthelyezni.

 

Egyértelmű volt, hogy a konvektoros fűtést cirkóra cseréljük, a régi fa nyílászárókat restauráltatjuk és a külső szimpla ablaküveget duplára cseréltetjük. A parkettát megpróbáljuk megmenteni a két nagyobb szobában, a félszobában viszont sajnos cserére szorul, csakúgy, mint a lakás többi részében lévő padlóburkolat. Új fürdőszoba, új konyhabútor és természetesen festés mindenütt. Nem lesz olcsó… Szakemberek szerint egy ilyen komoly felújításra négyzetméterenként 100-150 ezer forintot érdemes tervezni.

Annyit biztosan tudtunk, hogy a jelenlegi elosztást nem tartjuk meg

A lakásban korábban 2+fél szoba volt, valamint egy gardrób, egy félig nyitott konyha és egy, a padló szintjétől kb. 10 cm-re megemelt fürdőszoba wc-vel. Az étkező a hallban kapott helyet.

Meglévő állapot

 

Annyit biztosan tudtunk, hogy a jelenlegi elosztást nem tartjuk meg. Az emelvényre épített, zöldre festett, téglamintás tapétával díszített falú fürdőszobát és a bejárati ajtó előtti boltívet mindenképpen elbontjuk.

 

Elbontásra ítélt fürdőszoba és előszoba boltív.

Úgy döntöttünk, hogy lakberendezőhöz fordulunk

Ahhoz, hogy a gépészek kialakítsák az új fűtési rendszert, a gáz- és vízcsövek elvezetését, előre tudniuk kell, hogy melyik helyiségnek mi lesz a funkciója. A korábbi tulajdonostól kaptunk egy régi alaprajzot, ami alapján elkezdtünk tervezgetni. Rengeteg estét töltöttünk ezzel, de valahogy egyik verzió sem volt az igazi. Ha a fürdőszobát megcseréljük a konyhával, akkor kinyílhat ugyan a tér, de az új konyha túl kicsi lesz, és az étkező megint a mostani közlekedő részbe kerül, amit nem éreztünk optimálisnak. Néhány nap után feladtuk, és úgy döntöttünk, hogy lakberendezőhöz fordulunk.

Netes keresésem alapján arra jutottam, hogy négyzetméterenként nagyságrendileg 5-10 ezer forintba kerül egy lakberendező igénybevétele attól függően, hogy pontosan mit szeretnénk. Mi nemcsak dekorációs ötleteket vártunk, hanem funkcionális tervezést is, így négyzetméterenként közel 8 ezer forintos ajánlatot kaptunk egy ismerős lakberendezőtől. Ez az ár a látványterveken túl (design, stílus, színtervek), egy olyan tervrajz elkészítését is tartalmazza, ami megjelöli az elektromos kiállások (konnektorok, lámpák), valamint víz és gáz kiállások pontos helyét a kivitelezők számára. Ezen kívül benne van egy világítási terv és az építkezés alatti tervezői művezetés néhány alkalommal. Ettől a több mint 600 ezer forintos ártól elsőre levegő után kapkodtunk, de mivel tudtuk, hogy egy rutintalanságunkból eredő rossz döntés helyrehozatala ennél többe is kerülhet, végül megbíztuk a tervezőt.

Egyelőre nem bántuk meg. Az első alaprajz láttán ugyan meglepődtünk, mert pontosan az ellentétét készítette el annak, amit kértünk (tágas, nyitott terek helyett egy viszonylag szűk folyosót és abból nyíló helyiségeket álmodott meg), mégis be kellett látnunk, hogy szakmailag indokolt, professzionális elrendezést kaptunk, ami maximálisan kihasználja a térben rejlő lehetőségeket.


Tervezett alaprajz

A hálószobából a gardróbon keresztül a fürdőbe jutni klasszikus és tökéletes elrendezés lesz

Igaz, ehhez a két nagy szobát egymástól elválasztó falon kívül az összes többi (!) közfalat elbontatja velünk. Bár a bontási és falazási költségek a tervezetthez képest így emelkednek, viszont a két kisebb szoba méretének további minimális csökkentésével helyet kaphat egy elfogadható méretű konyha, egy fürdőszoba káddal ÉS épített zuhanyfülkével, külön wc, sőt még egy gardróbszoba és egy előtér beépített szekrénnyel a mosó- és szárítógépnek, porszívónak és egyéb takarító eszközöknek!

Igaza lehet, a hálószobából a gardróbon keresztül a fürdőbe jutni klasszikus és tökéletes elrendezés lesz (a mi előzetes elképzelésünk szerint a hálóból nyíló egyik ajtó a konyhába vezetett volna…). Jó meglátás az is, hogy a fürdőt a bejárati ajtó mellé tenni nem lett volna szerencsés, hacsak nem vágyunk arra, hogy egy szál törölközőben rohanjunk végig az egész lakáson minden reggel. Arról is meggyőzött, hogy a hálószobának felesleges nagyobbnak lennie egy ágyat, éjjeliszekrényt és komódot tartalmazó helyiségnél, feláldoztuk hát egy részét egy külön kis gardrób számára. A félszoba mérete is lehet kisebb egyik oldalon, viszont a másik falának méretét megnyújthatjuk, így a konyha kerülhet a mostani gardrób helyére, amit ezzel megnagyobbítottunk. Szuper lesz!!!

A két kőműves várhatóan egy hét alatt lebontja a közfalakat

Elkezdődött hát a munka, a két kőműves várhatóan 1 hét alatt lebontja a közfalakat, és mintegy 15-20 köbméternyi sitt elszállítását vállalták zsákokkal, kézi erővel, kisteherautóval. A konténer ugyanis többe került volna, közterület foglalási engedélyt kellett volna intézni, és a tapasztalatok szerint másnap reggelre a környező lakók telehordták volna lomokkal.

Most óriási a kosz és por, úgyhogy alig várjuk, hogy a következő fázisban a gépészek és villanyszerelők kezdhessék el a munkát!

Szerző: mm

Olvassa el ezeket a cikkeket is:

4. rész: Bontás és gépészet

4. rész: Bontás és gépészet

Több mint két hónapja, hogy átvettük a lakás kulcsait. Azóta lebontattuk a közfalakat és ahol szükséges volt, ott új ajtónyílásokat üttettünk a falba, felverettük a hidegburkolatokat és az aljzatbetont, megkezdődött a gépészeti munka. Túl vagyunk rengeteg idegeskedésen és elértünk a mélypontra is, de remélem, innen már csak felfelé vezet az út.

Tovább »

1. rész: A lakáskeresés

1. rész: A lakáskeresés

Tavaly határoztuk el, hogy visszaköltözünk Budapestre. Több mint tíz éve, hogy feladtuk pesti otthonunkat egy kényelmes házért nem messze a fővárostól. Lassan aztán rájöttünk, hogy az állandó ingázás nem nekünk való, és eldöntöttük, hogy veszünk egy lakást a belvárosban. Méghozzá olyan helyen, ahová hazasétálhatunk egy színházi este után.   Jó befektetésnek tűnik a budapesti ingatlan...

Tovább »

8. rész: Festés és parkettacsiszolás

8. rész: Festés és parkettacsiszolás

Október közepe van, és a május óta tartó felújításunk végét még mindig nem látjuk pontosan. Újabb egy hónapot csúsztunk, ami miatt egyre türelmetlenebbek és idegesebbek vagyunk. Már azt hittük, túl vagyunk a nehezén, amikor felfedeztünk egy újabb drámai hibát, amit ezúttal a kéménybélelőnk követett el.

Tovább »