4. rész: Bontás és gépészet

Több mint két hónapja, hogy átvettük a lakás kulcsait. Azóta lebontattuk a közfalakat és ahol szükséges volt, ott új ajtónyílásokat üttettünk a falba, felverettük a hidegburkolatokat és az aljzatbetont, megkezdődött a gépészeti munka. Túl vagyunk rengeteg idegeskedésen és elértünk a mélypontra is, de remélem, innen már csak felfelé vezet az út. 

Már az elején eldöntöttük, hogy nem vonunk be fővállalkozót a kivitelezésbe. Ez viszont két dolgot jelent:

  1. Magunknak kell megtalálnunk a megfelelő szakembereket és összehangolnunk a munkafolyamatokat.
  2. Szinte végig ott kell lennünk a munkásokkal, hogy a felmerülő kérdésekre azonnal tudjunk válaszolni (pl. lesz-e küszöb, milyen vastag lesz a burkolat stb.). Így az esetleges hibákat azonnal ki tudjuk javíttatni és nem utólag kell például felszedetni a nem megfelelően lerakott burkolatot.

A felpörgött lakáspiacon most mindenki felújít

Nagy fába vágtuk a fejszénket, a felpörgött lakáspiacon mindenki egyszerre újít fel, a legtöbb mester őszig be van táblázva, de van aki egész évre, sokan pedig már külföldön dolgoznak. Rengeteget idegeskedtünk amiatt, hogy sorban utasítottak el minket, de mostanra úgy tűnik, megtaláltuk a megfelelő kőműveseket, villanyszerelőt, gépészeket, asztalost, parkettást – mindegyiket kizárólag ismerős ajánlása alapján. Viszont rá kellett jönnünk, hogy lassabban fogunk haladni a tervezettnél: a munkafolyamatok között rá kell hagynunk 1-2 hetet, mert a szakemberek máshol végzett munkáikkal is megcsúszhatnak.

A bontás volt a leglátványosabb

A bontás volt valószínűleg a leglátványosabb része az egész projektnek: 1 hét alatt a két kőműves iszonyú rombolást végzett: kb. 10 tonnányi sittet vittek el. Mivel a liftet nem akartuk ilyen súllyal tönkretenni és a lakókat zavarni, kizárólag zsákokban, kézi erővel a lépcsőn engedtük az elszállítást. Egy tipp másoknak: célszerű a bontás során minden régi és már nem használt vezetéket és csövet eltávolítani a falból, mert ha később belefúrunk, nem fogjuk tudni, hogy mibe ütköztünk, ami felesleges pánikhoz vezethet.

 

A bontást követően tudták elkezdeni a munkát a gépészek

A bontást követően tudták elkezdeni a munkát a gépészek. Itt két dologra volt szükség: egyrészt a lakberendező pontos tervére arról, hogy hol kellenek víz- és csatornakiállások, másrészt ki kellett számolniuk, hogy az egyes helyiségekben mekkora radiátorokra van szükség a cirkófűtéshez, és azokat hová célszerű elhelyezni.

Ahol lehetett, ott a padlóban vezették el a fűtéscsöveket, a csatorna és vízvezetékeket, máshol a falakba vésték őket. Ezután ledugózták és lerögzítették azokat, hogy a következő fázisoknál (pl. betonozás) ne mozduljanak el.

Sajnos közben belefutottunk egy igen komoly problémába, ami álmatlan éjszakákhoz is vezetett. A lakberendező terve alapján a konyha a lakás ellentétes oldalára került, kb. 6 méterre a strangtól. A bontás során azonban kiderült, hogy a padlóban keresztben fut egy tartógerenda, amit nem lehet átfúrni. Ha felette vezetjük el a csövet, akkor viszont nem tudjuk megadni a kellő lejtést (a víz elfolyásához az kell, hogy a csatornacső méterenként 1%-ot, azaz 1cm-t lejtsen). Volt ugyan egy másik – évtizedek óta nem használt – strang, de amikor kihívtunk egy kamerás duguláselhárítót, akkor derült ki, hogy egy emelettel lejjebb teljesen eldugult, így erről is le kellett mondanunk.

Ekkor érkeztünk el a mélypontra. Ott álltunk egy teljesen szétbombázott lakásban, egy olyan lakberendezői tervvel, ami teljesen használhatatlannak tűnt. Kezdjük előről a tervezést és helyezzük máshová a konyhát? De hová? Feleslegesen bontottuk le a közfalakat? Feszültek és szomorúak voltunk napokig, szinte bántuk, hogy megvettük a lakást. De azért sem adtuk fel. Lehetetlen, hogy nincs megoldás! Ha nem tudjuk lejjebb tenni a strangot, akkor – nincs más megoldás – a konyha szintjét kell megemelni a másik oldalon. Elkezdtünk kísérletezgetni, méricskélni, több szakembert is kihívtunk. Végül úgy döntöttünk, hogy az egész lakás padlószintjét megemeljük, így nyerünk további 2 cm-t, ami most elégnek tűnik ahhoz, hogy a konyha ott legyen, ahová megálmodtuk.

Bizonyos átalakításokat csak komoly statikai tervezéssel és nagyon nagy költséggel lehet megoldani.

A tanulság másoknak az, hogy mielőtt belevágnak egy komoly felújításba, próbáljanak meg tájékozódni és beszerezni a lakás építészeti terveit. Célszerű ugyanis előre tisztában lenni azzal, hogy hol vannak élő strangok, födémgerendák, tartógerendák, mert a lakás adottságain nem biztos, hogy tudnak változatni. A lakberendező tervezőasztalán bár egyszerűnek tűnik, de a valóságban bizonyos átalakításokat csak komoly statikai tervezéssel és nagyon nagy költséggel lehet megoldani. Sajnos ennek a háznak már nem voltak meg a tervrajzai sem a közös képviselőnél, sem a gondnoknál, így magunkra vagyunk utalva. Épp ezért legalább az újonnan beépített csövekről és vezetékekről részletes fotódokumentációt készítünk, hogy később ne legyen hasonló probléma.

 

A gépészek elvezették a csöveket a kivésett födémben és falakban, most folyik a betonozás, amire majd a burkolat és a válaszfalak kerülhetnek. Hamarosan jön a villanyszerelő, és közben elkezdődött az ablakok restaurálása és a parketta felújítása is, ami végre látványos, ÉPÍTŐ munka a sok rombolás után. Skandináv stílusú nagypolgári lakásunk mostantól látványosan kezd alakulni, csak sok-sok türelemre van még szükség!

 

Szerző: mm

Olvassa el ezeket a cikkeket is:

6. rész: Gipszkartonozás

6. rész: Gipszkartonozás

Óriási lendületet vett a felújításunk. Az elmúlt hetekben megtörtént az aljzatbetonozás, a belső közfalak felállítása és a villanyszerelés. El kellett küldenünk a kivitelezőt, vissza kellett bontanunk néhány hibásan felhúzott falat, de szerencsére nincs nagy anyagi kár. Túl vagyunk néhány hullámvölgyön, viszont látványosan alakul a lakás, ami erőt ad a folytatáshoz.

Tovább »

9. rész: Elkészültünk

9. rész: Elkészültünk

El sem hiszem, hogy leírhatom: elkészültünk. Közben tavaszból tél lett, vagyis több mint fél évig tartott új lakásunk teljes felújítása. Téglákig bontottunk vissza mindent, gyakorlatilag csak az ablakok maradtak, a parketta és a tartófalak. Eszméletlenül sok idegeskedésen vagyunk túl, és minden jóval többe került a tervezettnél, de nagyon szép lett a lakás, alig lehet ráismerni.

Tovább »

5. rész: Az ablakok és a parketta felújítása

5. rész: Az ablakok és a parketta felújítása

Megtalálni a megfelelő szakembereket – eddig ez a felújítás legnagyobb kihívása. A legtöbben már hónapokra előre tele vannak, aki pedig elérhető, az nem vállal olyan aprólékos, időigényes munkát, mint például egy ablak restaurálása. Hónapokig tartott megtalálnunk az asztalost, aki vállalta a szecessziós ablakok helyreállítását, és a parkettát felújító szakember felkutatása sem volt egyszerű.

Tovább »