5. rész: Az ablakok és a parketta felújítása

Megtalálni a megfelelő szakembereket – eddig ez a felújítás legnagyobb kihívása. A legtöbben már hónapokra előre tele vannak, aki pedig elérhető, az nem vállal olyan aprólékos, időigényes munkát, mint például egy ablak restaurálása. Hónapokig tartott megtalálnunk az asztalost, aki vállalta a szecessziós ablakok helyreállítását, és a parkettát felújító szakember felkutatása sem volt egyszerű.

 

Elég rossz állapotban volt a parketta.

A lakás két nagyszobájában elég rossz állapotban volt a parketta. Helyenként hullámos, nyikorgó, lépteink alatt besüllyedő – ezen bizony a csiszolás sem segít. Egyszerűbb lett volna felszedetni és kidobni, a helyére valamilyen laminált burkolatot tenni, de mi szerettük volna a lakás valódi hangulatát visszanyerni, amihez hozzátartozik az eredeti halszálka-mintás parketta is.

 

Az első szakember azonnal közölte, hogy a meglévő parkettát nem tudjuk megmenteni. Szerinte ezt már egyszer felszedték és újrarakták, márpedig akkor nem lehet újra szögelni. Egyébként is, a régit felszedni, visszatenni, csiszolni és lakkozni kb. 1 hónap, ha meg újat veszünk, az készen lenne 5 nap alatt.

 

Csakhogy mi nem akartuk ennyiben hagyni. A „szakemberek” ugyanis hajlamosak a könnyebb végéről megfogni a munkát – ami nem mindig a megrendelő érdekeit szolgálja.

 

Nem nyugodtunk bele, hogy a régi parkettának mennie kell…

Egy régi parketta felújítása (lakkozás, csiszolás, szintezés) kb. 7000 Ft négyzetméterenként. Ha nem lehet megmenteni a régit, akkor ahhoz hasonlót lerakni majdnem kétszer ennyibe kerül: 12-13 000 forintba munkadíjjal együtt. (Csak összehasonlításképpen: ha valaki modernebb padlót szeretne, nagyon szép laminált burkolatokat lehet kapni már 3-4 ezer forintért, ezek lerakása kb. 1500 Ft. Mi viszont ragaszkodtunk az eredetihez.)

 

Nem nyugodtunk bele, hogy a régi parkettának mennie kell, már csak azért sem, mert már így is nagyon sokat költünk a lakásra. Kértünk még egy szakvéleményt egy idősebb, tapasztalt parkettástól, Józsitól, akit a lakberendező ajánlott. Józsi szerint nagyon sokáig tart majd, de mivel ő imádja a munkáját (na, ez is ritka!), elvállalta a felújítást.

 

Hihetetlen figura, naphosszat eldolgozgat csendben a lakásban, de ha kérdezgetjük, megnyílik, és elmeséli nekünk, hogy dolgozott már a Várban, a Gresham palotában és még egy csomó helyen. Megtudjuk tőle, hogy ma már nem is tanítják ezeknek a régi – akár százéves – parkettáknak a javítási technikáját, így nem csoda, hogy nehezen találtunk rá megfelelő embert. Elképesztő egyébként amit csinál: egyenként felszedi a parkettaléceket, sorban szépen félreteszi őket (hogy mindegyik ugyanoda kerüljön majd vissza), a megsüllyedt salakot pótolja ahol szükséges, az elrothadt talpfákat cseréli, OSB lapokat helyez el rajtuk, és erre teszi vissza a parkettát, amit helyenként újakkal pótol. Ha mindez megvan, felcsiszolja az egészet, lakkozza, és már készen is van… Mázlisták vagyunk, hogy ráakadtunk.

Az ablakokkal sem volt könnyű dolgunk.

A régi gerébtokos nyílászáróknál két egyrétegű ablakot építettek deszka távtartóval egymás mögé. Ezek nagyon rosszul szigetelnek, így először arra gondoltunk, hogy az egyik ablakréteget dupla-üvegesre cseréltetjük. Ez csak a belső lehet, mert a szecessziós ablak külső része ívelt elemeket is tartalmaz, amiket nem lehet dupla üveggel legyártatni ilyen speciális méretben. Végül többen lebeszéltek a dupla-üveges megoldásról: a két különböző vastagságú ablakréteg között folyamatosan párásodni fog az üveg, ami idővel penészedést okoz.

Maradt hát a restaurálás, amire szinte lehetetlen volt asztalost találni. Nagyon kevesen foglalkoznak már ezzel, ők pedig tele vannak munkával egész évre. Minden kapcsolatunkat bevetve nagy nehezen találtunk egy olyan szakembert, aki ráért, és meggyőző volt referencia munkáival. Sándor helyben, a végleges helyükön fogja megjavítani és beállítani az ablakokat, hogy jól záródjanak. Hetekig dolgozik a lakásban, hogy újakkal pótolja az ablak tokjának elkorhadt fa elemeit. Ő is idősebb, egyszerre dolgozgatnak Józsival szép komótosan, de alaposan, jól megértik egymást. Sándorral óvatosnak kell lennünk, ha bármit kritikának vesz, akkor hajlamos felhúzni az orrát, és csak egy hajszálon múlik, hogy ne kezdjen el csomagolni, és otthagyni minket egy félig kész ablakkal…

A kezdeti lelkesedésünk kicsit alábbhagyott, mert nem hittük, hogy az emberi tényező ennyire nagy probléma lesz. Sajnos nem minden munkafolyamatra találtunk olyan embert, mint a fentiek. Nem ritka, hogy a szakik vissza sem hívnak, ígéreteiket nem tartják be, silány minőségben dolgoznak, mások munkáját kritizálják, mindent jobban tudnak és mindenre van magyarázatuk… Most már értjük, hogy miért kell a fővállalkozó.

 

Szerencsére van egy taktikánk, ami mindig új lendületet ad a folytatáshoz: órákig tudunk nézelődni a külföldi képmegosztó közösségi oldalakon a berendezést és burkolatokat tervezgetve. A legjobbakat továbbítjuk a lakberendezőnek, hogy lássa, milyen irányok tetszenek nekünk. Fantasztikus dolgokat találtunk ki, és most már biztos: a miénk lesz a legszuperebb lakás Budapesten!

 

Szerző: mm

Olvassa el ezeket a cikkeket is:

7. rész: Burkolás

7. rész: Burkolás

Eszméletlenül jól néz ki az új padló és a csempe, de nagyon lassan haladunk: még minimum egy hónap van hátra a beköltözésig. Az a szerencse, hogy nem sürget az idő, mert addig is van hol laknunk. Ez az időszak – bár izgalmas és kreatív – rengeteg rohangálással jár...

Tovább »

2. rész: Adásvétel

2. rész: Adásvétel

Egyszerűnek tűnik megvenni egy ingatlant, a folyamat mégis bonyolult és sokáig elhúzódhat. A mi esetünket két dolog is nehezítette: a kiszemelt lakás egy műemléképületben található, és az eladó csak a szerződés megkötése után tudott elkezdeni új otthont keresni. Az ingatlanos a vételár 1%-át kérte el tőlünk foglalóként...

Tovább »

6. rész: Gipszkartonozás

6. rész: Gipszkartonozás

Óriási lendületet vett a felújításunk. Az elmúlt hetekben megtörtént az aljzatbetonozás, a belső közfalak felállítása és a villanyszerelés. El kellett küldenünk a kivitelezőt, vissza kellett bontanunk néhány hibásan felhúzott falat, de szerencsére nincs nagy anyagi kár. Túl vagyunk néhány hullámvölgyön, viszont látványosan alakul a lakás, ami erőt ad a folytatáshoz.

Tovább »