6. rész: Gipszkartonozás

Óriási lendületet vett a felújításunk. Az elmúlt hetekben megtörtént az aljzatbetonozás, a belső közfalak felállítása és a villanyszerelés. El kellett küldenünk a kivitelezőt, vissza kellett bontanunk néhány hibásan felhúzott falat, de szerencsére nincs nagy anyagi kár. Túl vagyunk néhány hullámvölgyön, viszont látványosan alakul a lakás, ami erőt ad a folytatáshoz. 

Az az érzésünk támadt, hogy szerkezetileg nem jó az, amit csinálnak.

Korábban már írtam, hogy milyen nehezen találunk megfelelő embereket a felújítási szezon közepén, ezért nagyon örültünk, amikor ismerős ajánlására érkezett egy kivitelező csapat, akik a tervezett ütemezésben el tudták vállalni a kőműves munkákat, a gipszkarton válaszfalak felhúzását és a festést is. Az aljzatbetonozást – eleinte úgy tűnt – rendben meg is csinálták.

Aljzatbetonozás után

 

Ezután következett a belső közfalak felhúzása gipszkartonból. Kb. a munka egyharmadánál tartottak, amikor – laikusként – az az érzésünk támadt, hogy nem jó az, amit csinálnak. Utánanéztünk a neten, és még a gipszkartont gyártó cégtől is kihívtunk egy szakembert, aki sajnos megerősített minket.

 

A falak egy részét vissza kellett bontani, ezt a csapatot pedig elküldeni. Ez a része elég kellemetlen volt, mert váratlanul érte őket, hogy a munka felénél le kell állniuk. Ráadásul mindvégig nem ismerték el, hogy hibásan dolgoztak… Természetesen elszámoltunk velük, kifizettük az addig elvégzett munkát, így komolyabb harag nélkül váltunk el. Közben az általuk készített aljzatbeton is felrepedt, így azt is fel kellett törni és újra betonozni. Rohamtempóban kerestünk egy új szakembert, aki kijavítja és befejezi a félkész munkát. és a festést is elvállalja.

Elképesztő dolgok, amiket tapasztaltunk

Mostanra már szerencsére állnak a falak, és sok-sok mesterrel a hátunk mögött sajnos megerősíthetjük más fórumozók, blogírók véleményét a szakemberek egy részéről:

  • Nem jelennek meg munkára a megbeszélt időben (és napon!).
  • Nem veszik fel a telefont, és nem hívnak vissza.
  • Nem takarítanak el maguk után, és nem érdekli őket, hogy például a földön hagyott szegek rálépve sérülést okozhatnak emberben és parkettában egyaránt…
  • Nem megfelelő szerszámokkal érkeznek, emiatt rendkívül lassan haladnak.
  • Nem igényesek arra, amit csinálnak, időnként barbár módon képesek tönkretenni dolgokat csak azért, mert nincs türelmük az aprólékosságra, odafigyelésre, szerszámcserére stb.

De a kedvencünk az, hogy ha megkérjük, hogy valamit máshogy csináljanak, akkor megkérdezik, hogy: minek? Hááát, erre aztán nehéz mit mondani ingerültség nélkül. Nos, például azért, mert mi vagyunk a megrendelők és mi ezt kérjük; ez a mi lakásunk; mi fizetünk azért, amit itt csinálnak; meg ehhez hasonlók. Egy szó mint száz, kicsit belefáradtunk a küzdelembe, de hála istennek akadtak igazán profi vállalkozók is, akik precízen és tisztán dolgoztak.

Állnak a gipszkartonfalak

Kezd alakulni a lakás

A gipszkartonfalak felépítésével láthatóvá vált a lakás új elrendezése, az eredetileg megálmodott tágas terek helyett a folyosó és az innen nyíló sok helyiség most még elég furcsa. Labirintusszerűen körbejárható lakásunkban a kisszobák most elég szűkösnek tűnnek. Persze tudom, hogy innen kellett lecsípnünk helyet a gardróbnak, egy nagyobb fürdőszobának és a konyhának is. Ezekkel viszont teljesen elégedett vagyok, élhető méretűek lesznek! Ez vigasztal, és abban bízom, hogy a festés és burkolás után más lesz a térérzet a szobákban is. Biztosan tágítja majd a teret a skandináv berendezés: fehér falak, kevés bútor.

Közben megérkezett és helyére került az új bejárati ajtó és néhány ablak, amiket asztalossal csináltattunk az eredetiek mintájára. Kezd alakulni a lakás, viszont nagyon megcsúsztunk időben a hibásan elvégzett munkák korrekciója és a kivitelező cseréje miatt: már negyedik hónapja tart a felújítás, és még legalább egy hónap van előttünk. Végre következik a kreatív rész: a burkolatok kiválasztása!

 

 

Szerző: mm

Olvassa el ezeket a cikkeket is:

7. rész: Burkolás

7. rész: Burkolás

Eszméletlenül jól néz ki az új padló és a csempe, de nagyon lassan haladunk: még minimum egy hónap van hátra a beköltözésig. Az a szerencse, hogy nem sürget az idő, mert addig is van hol laknunk. Ez az időszak – bár izgalmas és kreatív – rengeteg rohangálással jár...

Tovább »

4. rész: Bontás és gépészet

4. rész: Bontás és gépészet

Több mint két hónapja, hogy átvettük a lakás kulcsait. Azóta lebontattuk a közfalakat és ahol szükséges volt, ott új ajtónyílásokat üttettünk a falba, felverettük a hidegburkolatokat és az aljzatbetont, megkezdődött a gépészeti munka. Túl vagyunk rengeteg idegeskedésen és elértünk a mélypontra is, de remélem, innen már csak felfelé vezet az út.

Tovább »

1. rész: A lakáskeresés

1. rész: A lakáskeresés

Tavaly határoztuk el, hogy visszaköltözünk Budapestre. Több mint tíz éve, hogy feladtuk pesti otthonunkat egy kényelmes házért nem messze a fővárostól. Lassan aztán rájöttünk, hogy az állandó ingázás nem nekünk való, és eldöntöttük, hogy veszünk egy lakást a belvárosban. Méghozzá olyan helyen, ahová hazasétálhatunk egy színházi este után.   Jó befektetésnek tűnik a budapesti ingatlan...

Tovább »