7. rész: Burkolás

Eszméletlenül jól néz ki az új padló és a csempe, de nagyon lassan haladunk: még minimum egy hónap van hátra a beköltözésig. Az a szerencse, hogy nem sürget az idő, mert addig is van hol laknunk. Ez az időszak – bár izgalmas és kreatív – rengeteg rohangálással jár, hiszen meg kell találnunk a megfelelő (és megfizethető) csempét, járólapot, szanitereket, lámpákat, bútorokat.

Nagypolgári lakásokat idéző mintás cementlapot képzeltünk el…

A lakberendezők álma valóra vált: szebbnél szebb burkolatokat lehet már kapni itthon is. Más kérdés, hogy milyen áron. Mi a régi nagypolgári lakásokat idéző mintás cementlapot képzeltünk el az előszobába, konyhába és fürdőbe. Van is olyan cég itthon, amely forgalmaz ilyet, csakhogy négyzetmétere 20 ezer forint körül van, amit ekkora lakás esetén nem tudtunk bevállalni. Ráadásul ezek 2 cm vastagságukkal nem is fértek volna el mindenhol (a parkettával nem árt egy szintbe hozni őket), ezért inkább 8 mm-es cementhatású greslapot választottunk szürke-fekete mintával. Ez 8 ezer forintba került, ami jóval olcsóbb a valódi cementlapnál, viszont ugyanazt a hangulatot idézi. Jól fog kinézni a fehér falakkal és fehér csempével.

 

A fürdőszoba, wc és konyha falára eredetileg a most népszerű metrócsempét (aminek egyébként 4-5 ezer Ft körül van négyzetmétere) találtuk ki, amiről a lakberendező lebeszélt. Igaza volt, azóta jobban figyeljük és most már tényleg szinte mindenhol – kávézókban, éttermekben – ez van, vagyis kezdi elveszíteni egyediségét. Helyette sima fényes fehér téglacsempét választottunk, ami egyszerűségével és eleganciájával örök darab, és mindenhez illik.


WC, fürdőszoba

 


Konyha

Szenzációsan néz ki, mintha a vakolat tégláig vissza lenne bontva

Már régóta vágytunk téglafalakra. Persze igazán jól tágas terekben, főleg ipari stílusú loft lakásokban néz ki, de a lakberendező arra bátorított, hogy keverjük ezt a stílust a polgári eleganciával. Így hát mindkét szoba egyik falára szeletelt téglát rakattunk fel. Már most ebben az állapotában is iszonyúan vagány. Én szívem szerint fehérre festetném, ám a férjemnek az eredeti színében jobban tetszik, ezért egyelőre így hagyjuk – később még lefesthetjük fehérre ;). Ez egyébként nem túl nagy beruházás, csak az nem mindegy, hogy szépen van-e felrakva, és hogy milyen minőségű szeletelt téglát kapunk – sokszor ugyanis a törötteket is a vevőre sózzák.

 


Nappali

Lassan összeáll a kép

Most itt tartunk, közben készíti az asztalos a konyhabútort és a beltéri ajtókat. Megrendeltük a szanitereket és néhány bútort is: mindenre több hetet kell ugyanis várni. A legnehezebb, hogy sok mindent csak fénykép alapján lehet rendelni, nem lehet megnézni, megfogni. Márpedig az ember nem szívesen vesz meg valamit több százezer forintért egy kép alapján. A kádért például Győrbe mentünk el, mert csak ott volt kiállítva…

 

Lassan összeáll a kép, ahogy apránként bontakozik ki előttünk majdani otthonunk a maga titokzatos eleganciájával.

 

 

Szerző: mm

Olvassa el ezeket a cikkeket is:

5. rész: Az ablakok és a parketta felújítása

5. rész: Az ablakok és a parketta felújítása

Megtalálni a megfelelő szakembereket – eddig ez a felújítás legnagyobb kihívása. A legtöbben már hónapokra előre tele vannak, aki pedig elérhető, az nem vállal olyan aprólékos, időigényes munkát, mint például egy ablak restaurálása. Hónapokig tartott megtalálnunk az asztalost, aki vállalta a szecessziós ablakok helyreállítását, és a parkettát felújító szakember felkutatása sem volt egyszerű.

Tovább »

2. rész: Adásvétel

2. rész: Adásvétel

Egyszerűnek tűnik megvenni egy ingatlant, a folyamat mégis bonyolult és sokáig elhúzódhat. A mi esetünket két dolog is nehezítette: a kiszemelt lakás egy műemléképületben található, és az eladó csak a szerződés megkötése után tudott elkezdeni új otthont keresni. Az ingatlanos a vételár 1%-át kérte el tőlünk foglalóként...

Tovább »

1. rész: A lakáskeresés

1. rész: A lakáskeresés

Tavaly határoztuk el, hogy visszaköltözünk Budapestre. Több mint tíz éve, hogy feladtuk pesti otthonunkat egy kényelmes házért nem messze a fővárostól. Lassan aztán rájöttünk, hogy az állandó ingázás nem nekünk való, és eldöntöttük, hogy veszünk egy lakást a belvárosban. Méghozzá olyan helyen, ahová hazasétálhatunk egy színházi este után.   Jó befektetésnek tűnik a budapesti ingatlan...

Tovább »