9. rész: Elkészültünk

El sem hiszem, hogy leírhatom: elkészültünk. Közben tavaszból tél lett, vagyis több mint fél évig tartott új lakásunk teljes felújítása. Téglákig bontottunk vissza mindent, gyakorlatilag csak az ablakok maradtak, a parketta és a tartófalak. Eszméletlenül sok idegeskedésen vagyunk túl, és minden jóval többe került a tervezettnél, de nagyon szép lett a lakás, alig lehet ráismerni.

A konyhát imádom: világos, kényelmes és szenzációsan néz ki!

Legutolsó bejegyzésem óta végeztek és levonultak a festők. Nagy nehezen elkészült a méretre gyártott konyhabútor és a beépített szekrények is, bár az asztalosokra nagyon oda kellett figyelni, ugyanis hajlamosak voltak pontatlanul dolgozni. Sebaj, visszajöttek ahányszor csak kellett, és az eredmény magáért beszél…

 

A konyhát imádom: világos, kényelmes és szenzációsan néz ki!!! A cementlap-hatású kőburkolat régies hangulata jól mutat a modern bútorokkal. Alig várom, hogy főzhessek itt! 🙂

 

Konyha

 

A konyhában használt fa mintázatú laminált bútorlap visszaköszön a méretre gyártott fürdőszobai mosdószekrényben is, klasszul feldobja a szürke-fehér helyiséget – amit sárga kiegészítők töltenek majd fel élettel. Mindenki irigyel, hogy dupla mosdószekrényünk lesz, így egyszerre ketten is tudunk készülődni reggelente! 🙂 A magányosan álló kád fölé majd képek kerülnek a falra – ettől meglepő szoba-jelleget kap majd a vizes helyiség. Örülök, hogy a kád mellett végül elfért egy beépített zuhanyfülke is, jó ötlet volt a lakberendező bevonása, magunktól biztosan kisebb fürdőszobát terveztünk volna…

Fürdőszoba, kád, zuhanyzó

Igyekeztünk keverni a régi és a modern dolgokat

Másik kedvencem az előszoba és a gardrób, amiben végre lesz elég hely a holmiknak, ruháknak. Mindkét tároló helyiséget egyforma, antikolt stílusú aranykeretes tükörrel dobjuk fel, sőt, az előszobába szintén sárga kiegészítők hoznak majd melegséget! Itt van egyébként elrejtve a szekrényben a mosó- és szárítógép is! Ez is szuper ötlet volt! Az egész lakásra jellemző egyébként, hogy igyekeztünk keverni a régi és a modern dolgokat, ötvözni a skandináv stílust a századfordulós pesti, polgári hangulattal. Úgy érzem, tökéletesen sikerült! 😉

Gardrób, előszoba

 

Jó döntés volt, hogy nem spóroltunk a radiátortakarókon, mert „felöltözteti” a szobákat. Ezekre büszke vagyok, mert az én ötletem volt az is, hogy milyenek legyenek. Reméljük, nem fogják majd fel túlságosan a fűtőtest melegét.

 

A legtöbb mennyezeti lámpa már a helyére került, de még rohangálunk, hogy pótoljuk a hiányzó darabokat. Ezt utáljuk a legjobban: nagyon nehéz szép lámpát találni elfogadható áron. Ami tetszik, általában megfizethetetlen: láttunk csillárt több százezer forintért is…

 

Megvan az új kanapé és az étkezőbútor, de rengeteg dolgot még vennünk kell, például képeket a falra. A legtöbb bútorunkat nem költöztetjük át magunkkal, mert nem illenek ebbe az új enteriőrbe. A téglafal volt talán a legjobb döntésünk: bár nem volt olcsó, de ettől lett dögös a lakás.

 

 

Nappali, étkező

 

A hálószoba tényleg pici lett, de nagyon jó hangulata van a fehér téglafaltól és a hatalmas ablaktól. Alig várom, hogy megjöjjön az ágyunk, és végre kipróbáljuk, milyen itt aludni!

Hálószoba

 

Hátra vannak még apróbb szerelési munkák, a beépített bútorokról még nem húztuk le a védőfóliákat, és mindenre ráfér egy alapos takarítás is költözés előtt.

Egy lepukkant lakásból modern, kényelmes otthont varázsoltunk

Fantasztikus érzés visszanézni az eredeti állapotról készült fotókat, és látni, hogy milyen óriási értéket teremtettünk: egy lepukkant lakásból modern, kényelmes otthont varázsoltunk. Igaz, a tervezettnél jóval több pénzbe és időbe került, és a hajunk is kicsit beleőszült mire kész lett, de elég itt körülnézni, és tátva marad az ember szája.

 

Büszkék vagyunk rá, hogy nem sajnáltuk a pénzt arra, hogy megmentsük az eredeti parkettát, restauráljuk az ablakokat, az eredeti ajtók mintájára gyártassuk az újakat és még sorolhatnám.

 

Egyszerűbb és olcsóbb lett volna mindent újra cserélni, mi mégis ragaszkodtunk a megmenthető régi dolgokhoz, és nem bántuk meg. Ez a csodálatos műemlékház megérdemli, hogy minden lakása ugyanígy visszanyerje régi fényét.

 

 

Boldogok vagyunk, hogy VÉGRE véget ért a felújítás több mint 6 hónap után. Nincs több kosz, zaj, idegen munkások nem járkálnak be többé saját kulcsukkal a lakásba.  Elmondhatatlanul jó érzés, hogy vége az idegeskedésnek!!! Egy óriási teher esett le a vállunkról, és mindketten alig várjuk, hogy birtokba vehessük ezt a csodálatos új otthont!

 

Ma egész nap lámpákat szereltünk, takarítottunk. Ránk esteledett, ideje hazamenni a régi lakásba… A belvárosi utcára kilépve körülnézek, és azon tűnődöm, vajon mennyi ablak mögött bújhat még meg a lehetőség egy hasonló átalakulásra?

Olvassa el ezeket a cikkeket is:

7. rész: Burkolás

7. rész: Burkolás

Eszméletlenül jól néz ki az új padló és a csempe, de nagyon lassan haladunk: még minimum egy hónap van hátra a beköltözésig. Az a szerencse, hogy nem sürget az idő, mert addig is van hol laknunk. Ez az időszak – bár izgalmas és kreatív – rengeteg rohangálással jár...

Tovább »

3. rész: A tervezés

3. rész: A tervezés

A felújítás első lépése a tervezés. A kiürített lakásban fel kellett mérnünk, hogy milyen munkálatok szükségesek. Maradhat-e a parketta, az ablakok javításra vagy cserére szorulnak-e, milyen legyen a fűtési rendszer? El kellett döntenünk, hogy megtartjuk-e a lakás jelenlegi elosztását vagy kell-e falakat bontani, áthelyezni.

Tovább »

4. rész: Bontás és gépészet

4. rész: Bontás és gépészet

Több mint két hónapja, hogy átvettük a lakás kulcsait. Azóta lebontattuk a közfalakat és ahol szükséges volt, ott új ajtónyílásokat üttettünk a falba, felverettük a hidegburkolatokat és az aljzatbetont, megkezdődött a gépészeti munka. Túl vagyunk rengeteg idegeskedésen és elértünk a mélypontra is, de remélem, innen már csak felfelé vezet az út.

Tovább »