Gyakori kérdések és válaszok a lakástakarékpénztári jogszabály módosításával kapcsolatban

A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 2018.10.17. napján hatályba lépő módosításával kapcsolatban összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerült kérdéseket és válaszokat.

További kérdéseivel kérjük, keresse Ügyfélszolgáltunkat a 06-1-477-4884-es telefonszámon.

Milyen szerződésekre jár az állami támogatás?

Az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt. 2018.10.01-től felfüggesztette az értékesítési tevékenységét, ezért a 2018. szeptember 28-ig aláírt és hibátlanul benyújtott Ajánlatok alapján létrejött lakás-előtakarékossági szerződésekre jár az állami támogatás.

Az új szerződésekre meddig kell befizetni a számlanyitási díjat és az első havi megtakarítást?

A hatályos Üzletszabályzat alapján legkésőbb a szerződés létrejöttét követő 6 hónapon belül kell befizetni a számlanyitási díjat, illetve az első havi megtakarítás összegét is.

Amennyiben a szerződés megtakarítási ideje (az első havi megtakarítás hiánya miatt) nem kezdődik el 6 hónapon belül, úgy a szerződés megszüntetésre kerül.

Milyen feltételekkel lehet módosítani a 2018.10.16-án már fennálló szerződéseket?

Állami támogatást nem érintő módosítások:

  • átruházás
  • kedvezményezett módosítása
  • szerződéses összeg csökkentése

Minden egyéb módosítási igény esetében állami támogatás csak azokra a módosított szerződésekre igényelhető, amelyekre a hosszabbítási igény 2018.10.16-áig benyújtásra került.

Meddig jár állami támogatás a már meglévő szerződésekre?

A 2018.10.16-ig létrejött szerződésben meghatározott minimális megtakarítási idő (45 hónap, 48 hónap, vagy 5, 6, 8 és a 10. év) végéig, így a kiutalási időszak alatt befizetett megtakarításra sem jár már állami támogatás.

Például egy lejárt 4 éves megtakarítási idejű szerződésre, ha 2017.10.17. után érkezik betétbefizetés, arra már nem jár állami támogatás.

Jár-e állami támogatás arra a megtakarításra, amelyet a módozat szerinti összegen felül helyezek el?

Csak a szerződésben meghatározott havi betét összegéig vehető igénybe állami támogatás, az ezt meghaladó, többletbefizetésre nem. Így a 2018.10.17-ét követően beérkező többlet befizetésekre már nem hívható le állami támogatás.

Befolyásolja-e a törvénymódosítás a korábbi befizetéseimet?

A 2018.10.17. előtt történt betétbefizetésekre vonatkozó állami támogatást az új jogszabály nem módosítja.

Milyen feltételekkel változtatható meg az állami támogatás iránti igény?

A korábban kötött szerződéseken az állami támogatás igény megjelölhető (ha korábban nem igényelt állami támogatást a szerződő) a 2018. október 16-án érvényes futamidőn belül.

Mi történik öröklés esetén?

Ha valaki olyan 2018.10.17-e előtt létrejött szerződést örököl, vagy olyan 2018.10.17-e előtt létrejött szerződést kedvezményezettje, amely állami támogatás igénybevételére jogosít, akkor az állami támogatás az örököst/kedvezményezetett is megilleti, a szerződés feltételei szerint.