Megkezdte működését az Aegon Lakástakarék

Megkezdte működését az Aegon Lakástakarék Zrt. Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. 2 milliárd forintos alaptőkével hozta létre a lakástakarékpénztárát, amely a piac negyedik szereplőjeként 15-20 százalékos részesedés elérését célozta meg az új eladásokban.

 

Százezer új lakástakarékpénztári szerződés megkötését irányozta elő az Aegon a következő három évben. Az Aegon Magyarország Lakástakarék Zrt. november 27-én kapta meg a működéshez szükséges utolsó engedélyt is a Magyar Nemzeti Banktól. A társaság tavasszal döntött a leányvállalat megalapítása mellett, jelentős további növekedési lehetőséget lát ugyanis a piacban.

 

Magyarországon az elmúlt év végén alig több mint egymillió lakástakarékpénztári szerződés volt érvényben, vagyis alacsony az állami támogatással rendelkező, kiemelten előnyös megtakarítási-hitelezési forma elterjedtsége. Míg Ausztriában minden második, Németországban minden harmadik embernek van lakástakarékpénztári szerződése, addig Magyarországon csupán a lakosság alig több mint tíz százalékának.

 

A lakástakarékpénztári konstrukció éves hozama (EBKM) 10 százalék felett is lehet, a megtakarításra járó kamatot nem csökkenti sem adó, sem eho. A garantált fix kamat, a rövid futamidők (4-10 év) és a konkrét megtakarítási cél (ingatlanvásárlás, felújítás) miatt kiszámíthatóbb, ezért népszerűbb, mint más öngondoskodási formák. Az állami támogatás éves felső korlátja (72 ezer forint), amelyet havi húszezer forintos megtakarítással lehet elérni. A minimális megtakarítási időszak négy év, ez alatt kb. 1,3 millió forint gyűjthető össze a kamatokkal és a támogatásokkal együtt. Ez lehet akár 30 százalékkal magasabb összeg is, mint ami egy normál bankbetétben elérhető.

 

A lakás-előtakarékosság során megtakarított összeg ráadásul ma már bármilyen az ingatlan értékét növelő célra felhasználható. Így például festésre, tapétázásra, ablakcserére, szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, burkolásra, konyhabútorra, beépített háztartási gépekre, napelemre is fordítható. A megtakarításból ezen kívül lehetőség van a korábbi lakáshitelek kiváltására is, de természetesen új vagy használt lakás megvásárlására is fel lehet használni a rendelkezésre álló összeget.

 

„Úgy látjuk, a lakáspiaci válság az idén elérheti a mélypontját, a hitelezési és az ingatlan adás-vételi statisztikák is lassú kilábalásról tanúskodnak.” – hangsúlyozta Zatykó Péter az Aegon Magyarország vezérigazgatója, aki szerint a folyamatot immáron segítik az újra megnyíló állami források is.

 

Az Aegon Lakástakarék elindítása az Aegon elkötelezettségét bizonyítja a magyarországi piac és az ügyfelek iránt. A cégcsoport a megváltozott piaci igényekhez alkalmazkodik a Lakástakarék elindításával, és elsősorban meglévő ügyfélkörét szeretné megismertetni a termék előnyeivel.

 

Az új termék, az új szolgáltatás segítségével az Aegon Magyarország biztosítani tudja hálózatának költséghatékony működését, a kapacitások megfelelő kihasználását, és a munkahelyeinek biztonságát.