Kiutalás

Lejárt lakástakarék megtakarítása? Ez a teendője...

Mi az a kiutalás?

A megtakarítási időszakot követi a kiutalási időszak. Ebben az időszakban Ön dönthet arról, hogy mire fordítja a teljes megtakarítást, és igényel-e mellé lakáskölcsönt. Dönthet úgy is, hogy inkább folytatja a takarékoskodást.

A kiutalási időszak az értékelési fordulónaptól a kiutalási időszak végéig tart.

  • a 2017. július 1. előtt kötött szerződések esetében ez 3 hónap
  • a 2017. július 1. után kötött szerződéseknél 2 hónap.

Az értékelési fordulónap minden hónap első munkanapja, amikor a Lakástakarékpénztár megállapítja a kiutalási összeget, valamint a kiutalási feltételeket elérő lakástakarék-szerződések között – a szerződések értékszáma alapján – sorrendet állít fel. A magasabb értékszámú szerződés a kiutalás sorrendjében megelőzi az alacsonyabb értékszámút.

Amennyiben a szerződésben rögzített havi betét összege (a Díjtáblázatban meghatározott díjakon felül) minden naptári hónap 15. napjáig befizetésre kerül, és az állami támogatásra való jogosultság is fennáll a szerződés teljes tartama alatt, akkor a minimális megtakarítási időszakot követő első értékelési fordulónapon megkezdődhet a szerződés kiutalási időszaka.

A Lakástakarékpénztár a kiutalási időszak első két hetében írásbeli értesítést küld azon szerződőknek, akiknek a szerződése várhatóan kiutalásra kerülhet, mert teljesítették az értékelési fordulónapon elvárt feltételeket.
A feltételeket az Üzletszabályzat tartalmazza. Az értesítő tartalmazza a benyújtandó dokumentumok és szükséges nyilatkozatok listáját, határidejét is.

Az értesítéstől számított 30 napon belül, de legkésőbb a kiutalási időszak második hónapjának utolsó napjáig a szerződőnek elfogadó nyilatkozatban kell nyilatkoznia, hogy elfogadja-e a kiutalást, kíván-e lakáskölcsönt felvenni, kíván-e lakáscélt igazolni, illetve a kifizetést milyen időpontban kéri.

Mikor kapja meg az összeget?

A megtakarítás, vagy a teljes szerződéses összeg kifizetésére legkorábban a kiutalási időpontot (a kiutalási időszak utolsó napja) követő 15 napon belül kerülhet sor banki átutalással.

A kiutalás részletes feltételeit az Üzletszabályzat tartalmazza.

A kiutaláshoz kapcsolódó dokumentumokat itt találja >>

FONTOS: A lakáscélt igazolnia kell! Mi kell az igazoláshoz, és mi számít lakáscélnak? Itt megtalál minden fontos információt.

Lakáskölcsönre is szüksége van a megtakarítása mellé?

Nézze meg, hogy igényelheti! >>