Megtakarítás

Mi a lakástakarék-számla?

Lakáscélra – vásárlásra, felújításra – fordítható megtakarítás, amihez állami támogatás jár. A megtakarítási időszak után kedvező kamatozású (referencia THM: 7,65%1) lakáskölcsönt igényelhet.

Hogyan épül fel a lakástakarék-számla?

A lakástakarék-számla 3 szakaszból áll:

  1. Megtakarítás (4-10 év)

A megtakarítás időszakban minden hónapban be kell fizetnie a szerződésben vállalt megtakarítási összeget (betétbefizetés), továbbá az esetleges díjakat (díjtáblázatunkat itt találja ). A befizetett betétek után jóváírjuk a kamatokat és állami támogatást.

Teljes megtakarítás = befizetett betétek + állami támogatás + betéti kamat

  1. Kiutalás (2 hónap)

A kiutalási időszakban dönthet arról, mire fordítja a teljes megtakarítást, és igényel-e mellé lakáskölcsönt. Dönthet úgy is, hogy inkább folytatja a takarékoskodást. (A 2017. július 1. előtt kötött szerződések esetén a kiutalási időszak 3 hónap)

  1. Törlesztés (5-10 év)*

Ha felvett lakáskölcsönt, ebben az időszakban kell visszafizetnie.
* a maximális lakáskölcsön igénylése esetén

Miért jó a lakástakarék-számla?

Akár évi 72 000 Ft állami támogatás: 30%-os állami támogatás a betétbefizetéseire2.

Garantált, magas hozam: az állami támogatással akár évi 10,72%-os EBKM3.

Fix betéti kamat a megtakarítás teljes időtartama alatt.

Adómentes: nem kell fizetni kamatadót (15%).

Kiegészítheti lakáskölcsönnel: a megtakarítási időszak végén kedvező, fix kamatozású (referencia THM: 7,65%1) lakáskölcsönt igényelhet. Így a megtakarított összeg akár több mint kétszeresével is rendelkezhet.

Számos lakáscélját megvalósíthatja: lakásvásárlás, felújítás, korszerűsítés, bővítés, építés, lakáscélú kölcsön kiváltása,… Tekintse meg, mennyi mindenre használhatja még fel.

Rugalmas:

  • 5 féle futamidő: 4, 5, 6, 8 vagy 10 év.
  • Bármikor módosíthatja a havi megtakarítás összegét és a futamidőt4.
  • A megtakarítás felhasználásáról és a lakáskölcsön igényléséről a megtakarítási időszak végén dönthet.

¹ A lakáskölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, feltétele a jelzáloggal terhelt ingatlanra vonatkozó vagyonbiztosítás és az igénylő hitelképessége, amelyet a Lakástakarék az igényléskor hatályos szabályzatok alapján bírál el. A 83/2010. sz. kormányrendelet jelenleg hatályos feltételei szerint számított teljes hiteldíj mutató (THM) értéke 1 millió Ft összegű lakáskölcsönre, 5 éves hitel futamidőre 7,65%, a feltételek változása esetén mértékük módosulhat. A THM módozati paraméterek alapján kalkulált konkrét mértékét a Lakástakarék Üzletszabályzata tartalmazza.
² Az állami támogatást törvény biztosítja, mértéke a befizetett betétek 30%-a, de évente legfeljebb 72 000 Ft. A maximális támogatást úgy érheti el, ha havonta 20 000 forintot befizet. Csak akkor jár az állami támogatás, ha a megtakarítást lakáscélra költi, és ha legalább 4 évig takarékoskodik, mielőtt felvenné a pénzt. Az állami támogatás legfeljebb az első 10 megtakarítási évre jár.
³ Aegon Otthon termékcsalád esetén: EBKM – megtakarítási időtől függően – állami támogatással 4,22 – 10,72%, állami támogatás nélkül -0,62 – -1,52%. A tájékoztatás nem teljes körű, részletek az Üzletszabályzatban. Az EBKM-et havi 20 000 forintos betétbefizetés alapján számoltuk, az egyes értékek a különböző futamidők alapján térnek el egymástól (futamidő 46-120 hónap). Az EBKM-et az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével határoztuk meg, a feltételek változása esetén mértéke módosulhat.
⁴ A szerződésmódosításért meg kell fizetni a Díjtáblázatban feltüntetett díjat.